Hva er materia medica (MM)?

Å bruke MM

Å lære MM

Her finner du informasjon om kilder jeg benytter

I denne introduksjonen forklarer jeg deg hva materia medica (MM) er for noe; hvordan den er bygget opp generelt i homeopatilitteraturen, og hvordan medisinbildene jeg presenterer på denne plattformen er bygget opp; m.m.

Dette for at du skal få forstå hvordan du bruker ressursene i katergorien husapoteket på en god måte

Homeopatimedisinene er laget av det naturen har å by på

Navn på homeopatimedisiner

De aller fleste homeopatimedisinene har latinske navn. De som ikke har latinske navn har gjerne navn som klart indikerer hva homeopatimedisinen er laget av.

Jeg skal, så godt det lar seg gjøre, henvise til navnet på folkemunne i hvert av medisinebildene jeg presenterer på kursplattformen.

Dette henger sammen med det vi i homeopatien kaller for signaturen til middelet: ved å studere signaturen, altså utgangsstoffet, kan vi lære påfallende mye om karakteristikkene til den resulterende homeopatimedisinen!

Blant mineralmidler har vi for eksempel sølvnitrat, som i homeopatien kalles for Argentum nitricum (Arg-n). Et annet er vanlig bordsalt/natriumklorid, som heter Natrum muriaticum (Nat-m) i homeopatien.

Begge disse vil du finne blant ressursene i husapoteket

Plantemidlene har latinske navn, etter hvilken plante homeopatimedisinen er laget av.

For eksempel er Aconitum napellus (Acon) navnet på homeopatimedisinen laget av blomsten Storhjelm/Venusvogn, og Agaricus muscarius (Agar) navnet på homeopatimedisinen laget av rød fluesopp.

Begge disse vil du finne blant ressursene i husapoteket

Et eksempel her er Apis mellifica (Apis), honningbien. I tillegg vil du møte på Lachesis muta (Lach): Bushmaster, en giftig slange som finnes i Sør-Amerika.

Begge disse vil du finne blant ressursene i husapoteket

Når jeg presenterer homeopatimidlene for deg, så oppgir jeg også en forkortelse i parentes. Denne forkortelsen er den du vil finne igjen i repertoriet/symptomoppslagsverket, og også når jeg omtaler midlene ellers - for å slippe å bruke hele navnet.

Disse forkortelsene er i overensstemmelse med de aller fleste kildene til Materia Medica og repertorier, men dessverre er det ikke helt samsvar i alle kilder; dog er det stort sett enkelt å forstå hvilket middel det er snakk om.

For eksempel hender det at noen repertorier eller Materia Medica benytter forkortelsen Ap i stedet for Apis (Apis mellifica), eller Arg-nit i stedet for Arg-n (Argentum nitricum).

Dette er uproblematisk for deg når du forholder deg til kun denne plattformen, men kan bli litt klønete når man navigerer blant de tusener av homeopatimedisiner vi har å velge i: da det kan oppstå forvirring om hvilket middel det faktisk refereres til

Du vil også kunne oppdage at min bruk av navn på midler avviker fra det du finner i nettbutikker til homeopatiapotek eller LUA-utsalg: for eksempel bruker jeg Pulsatilla nigricans, mens du i Arnika.no sin nettbutikk vil finne den under Pulsatilla pratensis.

Både nigricans og pratensis er riktige latinske navn på Pulsatilla, og brukes litt om hverandre: men jeg holder meg til det jeg erfarer som den mest brukte i oppslagsverkene jeg benytter.

Når jeg gir deg varenummeret du kan bruke ved bestilling av de ulike midlene, så oppgir jeg også navnet som benyttes av Norsk NaturmedisinSentral (som forsyner Norge med homeopatimedisiner registrert for salg her til lands)

Informasjonen i MM

I Materia Medica finner du informasjon om karakteristikker ved de enkelte homeopatimidlene. Informasjonen består gjerne av:

 • Symptomer og karakteristikker som har blitt kartlagt gjennom homeopatiske prøvinger;
 • Symptomer og karakteristikker som har blitt bekreftet og erfart gjennom klinisk praksis;
 • Og ofte litt informasjon om signaturen (utgangssubstansen) til homeopatimiddelet

Her er eksempel på Aconitum napellus (Acon) i Frans Vermeulen sin Materia Medica, Prisma:

Jeg mener ikke at du skal lese gjennom alt som står på de avbildete sidene, altså! (Men har du lyst har du lov)

Jeg vil bare gi deg litt inntrykk av hvordan Materia Medica fremstår i homeopati-litteraturen, slik at det også blir logisk hvordan det presenteres for deg her på kursplattformen

Vermeulen inkluderer mye informasjon om signaturen til homeopatimidlene, og knytter dette opp mot medisinbildene

Vermeulen versus Phatak

Som du ser blir MM gjerne inndelt etter seksjoner. Seksjonene går ofte igjen fra MM til MM, og har gjerne liknende struktur som repertorier.

Jeg viser deg enda et eksempel, så du kan sammenlikne Vermeulen sin Prisma med Phatak sin Materia Medica of Homeopathic Medicines:

Phatak inkluderer ikke så mye av signaturinformasjonen til de ulike homeopatimidlene han har med: men derimot rikelig av nøkkel-symptomer for hver homeopatimedisin

Så Phatak sin MM er basert på symptomer og karakteristikker, mens Vermeulens MM i tillegg har stort fokus på signaturen til midlene.

Felles for dem er likevel at vi finner inndeling av symptomer og karakteristikker etter mentale/emosjonelle; generelle; fysiske - hvorav de fysiske gjerne er delt inn i flere seksjoner (i likhet med repertoriet).

Nå skal vi ta en litt nærmere titt på hvordan MM er bygget opp i homeopati-litteraturen, i forhold til hvordan du vil bli introdusert for MM på denne plattformen

Et siste eksempel: Lippe

Joda, jeg vet jeg kanskje gjentar meg selv litt; men jeg vil ikke gi deg alle eksemplene på én gang, så da blir det heller litt overlapp

Fet skrift; store bokstaver; kursiv; understrekninger; alle disse benyttes for å fremheve visse symptomer og karakteristikker ved hvert middel.

Når noe er skrevet med annet enn vanlig skrift, kan du regne med at dette er særlig fremtredende karakteristikker ved homeopatimiddelet du leser om.

Boericke på norsk

Som jeg har nevnt er det, etter min mening, lite å finne av gode kilder på norsk når det kommer til oppslagsverk om homeopati; og homeopati for hjemme-bruk.

Men det finnes noen:

Jeg ble tipset om denne nettsida, hvor Ian Thompson har tilgjengeliggjort sin norske oversettelse av William Boericke sin Pocket manual of homoeopathic materia medica: comprising the characteristic and guiding symptoms of all remedies (clinical and pathogenetic), Ninth edition 1927.

Ian Thompson har gjort det mulig å søke seg frem til de ulike medisinbildene på nettsida, og eller laste ned all informasjonen i én fil. For å gjøre informasjonen lett tilgjengelig for deg har jeg inkludert dokumentet her:

(Du kan laste den ned og lagre/skrive ut hvis du ønsker det)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned [1.12 MB]

MM her på kursplattformen

Hvert homeopatimiddel som jeg tilbyr som ressurs her, er bygget opp - og presenteres - som følger:

 • Referanse til det norske navnet til utgangssubstansen
 • Varenummer du kan oppgi når du bestiller homeopatimedisinen (for midlene som selges i Norge)
 • Homeopatimiddelet i korte trekk: hovedkarakteristikkene, med noen nøkkelord fremhevet
 • Mer utfyllende om karakteristikkene til hvert homeopatimiddel, delt inn i:
  • Generelle symptomer
  • Emosjonelle/mentale symptomer
  • Fysiske symptomer (delt inn i etter helseplager)

I e-posten du får tilsendt når du har kompensert meg for innsatsen min, finner du link til informasjonen samlet i ett dokument; som du kan laste ned og skrive ut hvis du ønsker det.

Illustrasjoner

Fordi jeg synes det er mye morsommere, og mer levende, å lære om homeopatimedisiner når jeg har noen illustrasjoner til stoffet; så kommer jeg til å bidra med det for homeopatimidlene jeg presenterer.

Jeg tenker jeg viser deg enda et eksempel av en veldig kjekk og grei førstehjelpsbok for hobby-homeopati, som er veldig mye enklere enn de vi hittil har sett på:

Denne boken bruker jeg mye selv for småplager jeg vil slå opp på (i tillegg til Miranda Castro sin The Complete Homeopathy Handbook). Get Well Soon: A Guide to Homeopathic First Aid, er laget av The School of Homeopathy

Å lære MM

"Dette er vel og bra", tenker du kanskje; "men hvordan skal jeg lære meg alt dette?!"

Ikke bli motløs! Målet mitt er å tilby deg alle oppslagsverkene du trenger, og du vil i takt med din økende erfaring lære mer om hvert homeopatimiddel du bruker - og det er ikke nødvendig å memorere alt sammen når du har tilgang på oppslagsverk

Selv kan jeg på ingen måte utenat alt jeg har lest og erfart om homeopatimedisinene jeg har brukt for meg selv, nære, kjære og mennesker som oppsøker meg for hjelp: dog kjenner jeg til en del hovedtrekk i ulike medisingrupper/-familier, samt essensen til mange midler.

Men dette har kommet gradvis: gjennom å lese meg opp igjen og igjen på de ulike homeopatimedisinene, og gjerne fra ulike MM-kilder; gjennom å kjenne deres virkninger på meg selv, og observere deres virkninger hos andre; gjennom å studere mange av dem på skolen jeg gikk på; og så videre.

Du trenger ikke å lære deg informasjonen utenat: du har oppslagsverkene, og kunnskapen vil gradvis forplante seg hos deg etterhvert som dine erfaringer med hoppy-homeopati, og lek/fordypning i MM om du ønsker det, øker i omfang!

Strengt talt behøver du ikke memorere noe som helst: så lenge du har oppslagsverkene tilgjengelig når du trenger dem.

Men om du har iver og overskudd, og ikke minst tid, når du leser om de ulike homeopatimedisinene; så anbefaler jeg følgende:

 

1. Lær deg navnet på homeopatimedisinen

Start med å lære litt om middelet: er det fra en plante, et mineral, eller dyreriket? Det vil hjelpe deg å forstå utgangssubstansen, som vil gjøre at du knytter navnet opp mot dette når du bruker middelet.

Etterhvert som du får erfaring med homeopatimiddelet vil du danne deg et bilde av det i ditt sinn - slik at det blir mer levende for deg, og lettere å huske.

 

2. Prøv å memorere, eller i hvert fall terpe litt på, nøkkelordene

Nøkkelordene og hovedtrekkene kan hjelpe deg å trigge hukommelsen for hva homeopatimiddelet er indikert for av symptomer og plager.

Som jeg har nevnt tidligere er ikke MM du får presentert av meg fullstendig: det finnes masse informasjon om hvert middel, som bare ville blitt overveldende når du skal navigere i det som Hobby-Homeopat.

Likevel, i akutte situasjoner og for smålidelser, er det gjerne færre og tydelige symptomer - og nøkkelordene vil hjelpe deg å gjenkjenne homeopatimedisinener som er aktuelle i de ulike tilfellene.

 

3. Ha gjerne særlig fokus på de mentale/emosjonelle trekkene

Når det er mange eller tilsynelatende motstridende symptomer i en kasus du jobber med, er hovedregelen å prioritere de mentale/emosjonelle symptomene over de fysiske; men dette er ikke absolutt! De tydeligste symptomene er også de viktigste. Dette snakker jeg mer om i Velge homeopatimedisin

Men hvis du leser de mentale/emosjonelle symptomene et par ganger ekstra, mens du knytter dem opp mot navnet på middelet og nøkkelordene, så er du langt på vei med å forstå essensen i hva du kan bruke homeopatimedisinen for.

Noen husker omtrent alt de leser. Noen trenger å jobbe mer aktivt med det de leser. Noen trenger å visualisere, noen trenger å tegne, noen trenger å lage skjematiske fremstillinger.

Prøv deg frem!

Når du tar fatt på et nytt homeopatimiddel, finn frem et blankt ark og en penn/blyant:

 • Skriv ned navnet på middelet
 • Skriv ned signaturen - hvilken substans middelet er laget av
 • Noter ned nøkkelord/hovedkarakteristikker, på en måte som du foretrekker: tankekart, plassert på en strekmann, i fargekoder, hva det måtte være
 • Behold arket, og putt det i Hobby-Homeopat mappen din sammen med annen informasjon du har der om de respektive homeopatimedisinene
 • Ta frem arket og jobb videre på det når du måtte ønske

Kanskje er du av dem som ønsker å leve ut karakteristikkene og "personlighetene" til homeopatimedisinene du lærer om? Det er bare å slippe kreativiteten løs - lek deg med informasjonen!

Vi kjenner jo alle til tidsklemma og alt vi gjerne skulle gjort, men ikke finner tid eller lyst til blant alle hverdagslige gjøremål; men hvis du finner en tidslomme, og har overskudd til å se nærmere på ett eller flere homeopatimidler, så kan det være lekende moro og fascinerende!

For virkelig å få mye utbytte av gjennomgangen din av de ulike medisinbildene, anbefaler jeg å engasjere din kreative hjernehalvdel: enten den er en stor del av deg, eller om ordet "kreativitet" gir deg grøsninger;

En veldig enkel måte å gjøre dette på er å bruke en tegning eller et diagram: og supplere dette med nøkkelinformasjon etterhvert som du lærer om homeopatimiddelet.

Det trenger ikke å være et kunstverk! Det er prosessen som er viktig - resultatet blir uansett mer levende enn et dokument med bare skrift

Inkluder det du ønsker av nøkkelinformasjon, figurer, piler og diagrammer - mens du leser om middelet. Du kan ta den frem og fortsette på den senere om du vil - og ha den i mappen din sammen med materialet fra kurset

Er du ikke enig i at den enkle (dog kanskje ikke så vakre) strekmannen med alle skribleriene og illustrasjonene ga mer lev til informasjonen?

Om du vil ta det et skritt videre, så bruk farger!

Tenk så mye mer engasjerende det blir for deg når du skal ta frem denne medisin-bilde modellen din senere, og lese deg opp på middelet, når det er farger - piler - tankebobler - figurer; som alt sammen bidrar til å guide blikket og oppmerksomheten din!

Husk: det trenger ikke være et kunstverk (med mindre du koser deg med å gjøre deg flid).

Poenget er at du skal tilegne deg informasjonen på en mer levende og leken måte. Bruk enkle symboler og en enkel modell: strekmannen jeg laget over tok toppen ett minutt å tegne, som du sikkert ser.

Den annoterte strekmannen brukte jeg kanskje 10 minutter på. Når jeg leker meg med medisinbilder bruker jeg helst fargebilder og diagrammer om hverandre.

Hvis du har lyst er det veldig moro om du deler modellene du lager deg underveis i læringen din med meg: send meg en e-post, så kan jeg lage et galleri for hver homeopatimedisin! Hadde ikke det vært moro? Til inspirasjon og hjelp for andre som kanskje strever litt med den biten. Og kanskje får du gode idéer fra andres tilnærminger?

 1. Skumles informasjonen jeg presenterer om medisinbildet, og kikk på eventuelle illustrasjoner
 2. Last ned (og skriv ut) informasjonen jeg har gjort tilgjengelig i pdf-format
 3. Finn frem et blankt ark og (farge-)blyanter/penner/tusjer
 4. Les gjennom medisinbildet du har foran deg, samtidig som du gjengir det viktigste på en strekmann eller annen form for diagram/illustrasjon; alt ettersom hva du foretrekker
 5. Ta et bilde når du er ferdig (for denne gang), og send det til meg som vedlegg per e-post: samme hvor fornøyd/misfornøyd du er med resultatet! Si gjerne samtidig i fra om det er ok/ikke ok at jeg deler det på kursplattformen
 6. Putt dette i Hobby-Homeopat permen din, og ta det frem ved behov
 7. Oppdater diagrammet/illustrasjonen din, eller lag flere, når du føler deg inspirert!

Oppsummering

Nå håper jeg du er ivrig etter å se nærmere på homeopatimedisiner du med fordel kan ha i husapoteket ditt - og kanskje også ta frem skrive- og tegnesaker!

Denne ressursen er fritt tilgjengelig for deg senere også, enten du har valgt å donere for den eller ei; så hvis du har behov er det bare å komme tilbake og friske opp igjen tips jeg har delt med deg.

Om du er klar for å gyve løs på noen medisinbilder finner du de jeg har gjort klare for deg her: