Kartlegge symptomene

CLAMS → FLEMM

Anamnese

Her finner du informasjon om kilder jeg benytter

Homepatimedisinene er skånsomme, ufarlige og naturlige. De jobber i tråd med homeostase-teorien: som går ut på at kroppen har en naturlig tendens til å etterstrebe likevekt, for å gjenopprette balanse i møte med skiftninger i omgivelsene – og stressende påkjenninger.

Homeopatimedisinene gis for å stimulere kroppens mekanismer på en skånsom måte, og igangsette en stimulus som organismen kan bruke for å sette i gang prosesser i retning av balanse: stagneringer og ubalanser som har fått fotfeste over tid kan jobbes igjennom, når kroppen får tilført en naturlig substans i potensert form.

Ved konstitusjonell tilnærming, som homeopaten din gjør på bakgrunn av ditt helhetlige symptombilde – med personlige karakteristikker og sensitiviteter tatt i betraktning; heler roten til lidelsene og gir en mer permanent lindring, som f.eks. kan føre til redusert avhengighet av allopatiske legemidler over tid.

Som Hobby-Homeopat er det ikke konstitusjonell tilnærming du skal lære deg, men kunsten å velge ut passende homeopatimedisiner fra homeopati-husapoteket ditt: for enklere, kortvarige og mer akutte lidelser som dukker opp i hverdagen.

Så, hvordan gjør du det?

Helhet

Symptomene er kroppens måte å varsle oss om ubalanser og eller behov for endring. I homeopatien ser vi på helheten når vi velger homeopatimedisin

Kroppens språk og signaler

Det første vi må vurdere i enhver situasjon hvor vi ønsker å bruke homeopati som verktøy, er personens symptomer:

 • Hvilke symptomer uttrykker kroppen – både mentalt, emosjonelt og fysisk?
 • Hvordan avviker personens oppførsel og karakteristikker fra normalen? (Når vi skal vurdere hvilket middel som passer, er det sykdomsbildet vi ser på – da hjelper det ofte å se på alt som avviker fra personens vanlige trekk)

CLAMS/FLEMM

Vi forsøker å identifisere kjernen i lidelsene – hovedplagen – samtidig som vi kartlegger alle karakteristikkene som plagen(e) har; og alle aspekter som springer ut fra tilstanden den syke befinner seg i.

Et nyttig verktøy når vi skal vurdere symptomene er CLAMS:

C = concomittants = medfølgende = M:

Hvilke symptomer medfølger hovedsymptomene?

Eks: hovedsymptomet er hodepine, men den syke har også rennende nese

L = location = lokasjon = L:

Hvor på kroppen befinner symptomene seg? Hvilke deler av kroppen er påvirket?

Eks: smerten sitter særlig i venstre del av korsryggen, men stråler over mot høyre side innimellom

A = aetiology = etiologi = E:

Hva er årsaken til symptomene? Har det vært en foregående utløsende faktor?

Eks: utsatt for et plutselig sjokk, som når en nær og kjær dør; eller man er involvert i en bilulykke

Eks: Vært på en veldig lang skitur uten nok niste, og med for lite klær; kald vind, lite næring underveis; en presset kropp

M = modalities = modaliteter = M:

Er det noe som gjør symptomene verre eller bedre?

Eks: smerten er bedre (>) ved varme, men verre (<) når jeg beveger meg

S = sensations = fornemmelser = F:

Hvordan symptomene oppleves av den som er syk

Eks: en sår, rå hals; med skrapende smerte ved hoste; og stikkende smerte i mandlene, som fra nåler

Da har vi en oversettelse av CLAMS til MLEMF. Hm ... det triller ikke så lett av tunga, så da omrokkerer jeg til FLEMM; ikke så fengende det heller, men litt bedre!

Huskeregelen blir altså:

 • F - fornemmelse
 • L - lokasjon
 • E - etiologi
 • M - medfølgende
 • M - modaliteter

Hvis du kommer frem til andre huskeregler, eller finner ord som du synes det er lettere å bruke; del det gjerne med meg! Det er godt mulig at dine innspill kan hjelpe andre å huske hva det er viktig å undersøke, når vi står overfor helseplager vi vil behandle med homeopati

Anamnese: notater

Det letteste er å notere ned det du finner ut om symptomene: en liten anamnese. Da kan du også streke under de viktigste karakteristikkene; sortere dem ut etter FLEMM, om du vil; og notere ned eventuelle innfall du får, med tanke på homeopatimidler eller andre ting som ikke passer helt inn i FLEMM – men som likevel oppleves som relevant (f.eks. homeopatimedisiner som har hjulpet personen tidligere; drømmer som vedkommende har hatt sammen med plagene; din egen respons på personen – oppleves han/hun irriterende? Sytete? Stakkarslig?).

I tillegg til FLEMM bør du tenke over:

 • Utseende: er personen blek/rødmusset? Er øynene slørete/oppspilte?
 • Fremtoning: er personen "tilstede"/fjern og fraværende? Sløv/oppvakt? Rastløs/urørlig? Engstelig/likegyldig/likeglad?
 • Behov for selskap: vil personen helst være alene – ikke forstyrres – eller er det et sterkt behov for å holdes med selskap? Klengete/avvisende? Mange ønsker/ingen ønsker som uttrykkes?

Oppleves det lindrende/verre med kald/varm dusj?

Guide: kartlegge symptomene

For å hjelpe deg i gang med denne delen av hjemme-foreskriving, så har jeg laget en guide for hva du kan vurdere når du skal kartlegge symptomene. Denne kan du laste ned, og eventuelt skrive ut, hvis du vil: du finner også link til den i e-posten du fikk av meg

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned [516.99 KB]

Anamnese på plass: hva nå?

Når du har fått kartlagt symptombildet er det på tide å finne ut hvilke homeopatimedisiner som dekker dette best mulig. Da er det to gode muligheter for å få pekepinner til hvilke homeopatimidler som bør sees nærmere på:

 1. Repertorisering
 2. Helseplagene

Jeg anbefaler veldig å sette deg inn i hva repertorisering innebærer. På denne plattformen tilbyr jeg et slags mini-repertorie, selv om "mini" kanskje ikke passer helt; da det er på i underkant av 40 sider. Men det er mye mindre enn de jeg bruker til vanlig, når jeg skal velge middel til dem som oppsøker meg!

Helseplagene er godt utgangspunkt for å se hvilke homeopatimedisiner som vanligvis er indikerte ved de respektive lidelsene; så du kan gjerne ta en titt der, for å vite hvilke midler du bør ta en titt på - men da gjerne i tillegg til å foreta en repertorisering.