Repertorie - symptomoppslagsverk

Slå opp symptomer

Skjema repertorisering

Repertoriet er et uvurderlig verktøy for å finne frem til indikerte homeopatimidler

Her finner du informasjon om kilder jeg benytter

Nå skal vi se nærmere på repertoriet - symptomleksikonet vårt:

Det er flere likhetstrekk i oppbygningen til materia medica og repertoriet:

 • Begge har inndeling etter faste seksjoner;
 • Begge benytter kursiv, understrekning og uthevet skrift for å vektlegge oppføringene
 • Begge er alfabetisk oppbygget

Men det er også noen forskjeller:

 • Repertoriet presenterer de enkelte symptomer i det vi kaller for rubrikker, med homeopatimidlene som er indikert for det respektive symptomet listet opp alfabetisk (eventuelt med de uthevete midlene først - etter gradering)
 • Symptomene i repertoriet har gjerne en egen oppbygning - selve setningen, samt under-symptomer/-rubrikker

Det er ikke viktig for deg å forstå den litt uvante oppbygningen av informasjonen i homeopati-repertoriene, med mindre du ønsker å benytte annet oppslagsverk i tillegg til symptom-oppslagsverket du får av meg i denne ressursen;

Men jeg ønsker likevel å introdusere det for deg, da det er en del av den grunnleggende homeopat-kunnskapen å kunne bruke dette verktøyet.

Viktigst for deg er at du forstår hvordan jeg har bygget opp repertoriet du får av meg, og vet hvordan du kan bruke det i repertoriseringen din!

 

Her ser du eksempler på to repertorier i bokform. Vi skal ta en nærmere titt på J.T.Kent sitt repertorie nedenfor

Repertorier generelt

Før vi går gjennom hvordan du bruker symptomoppslagsverket jeg har laget, skal vi se litt på hvordan repertorier generelt er bygget opp:

Hver av de sorte markørene/halvmånene du ser i blandt de hvite sidene i repertoriene, markerer én seksjon.

Vi har følgende rubrikk-seksjoner i Kent sitt (og de aller fleste) repertorier:

Mentale - Svimmelhet - Hode - Øye - Syn - Øre - Hørsel - Nese - Ansikt - Munn - Tenner - Hals - Mage - Buk - Rektum -Avføring - Urin - Kjønnsorganer - Strupehode og Luftrør - Respirasjon - Hoste - Oppspytt - Bryst - Rygg - Ekstremiteter -  Søvn - Kulde - Feber - Svette - Hud - Generaliteter

 

I noen repertorier er det færre/flere/andre navn på enkelte seksjoner

 

Til sammenlikning ser du her, i et skjermbilde av det digitale repertoriet jeg bruker når jeg jobber, at det er liknende oppbygning av seksjoner også i programvaren:

 

Vi kaller hver oppføring i repertoriet for en rubrikk. Homeopatimidler som er kartlagte som virkningsfulle for de respektive rubrikkene (der symptombildet passer), er oppgitt ved rubrikkens symptom.

Bortsett fra at det råder et hierarki med hva som oppgis først, av under-rubrikker; så oppgis midlene - og underrubrikkene - i alfabetisk rekkefølge.

Hierarkiet er som følger, med en rubrikk fra bildet under som eksempel: ABSENT-MINDED

 • Her ser vi alle midlene som er indikerte for symptomet absent-minded (= fraværende, distré) listet opp alfabetisk
  • Midlene som er uthevet med fet skrift, er de med sterkest indikasjon - basert på homeopatiske prøvinger og klinisk praksis (men det kan godt være at et av de andre midlene passer vel så bra, men ikke har blitt kartlagt like godt klinisk - enda)
  • Midlene som er uthevet i kursiv, er sterkest indikert - nest etter de i fet skrift
  • Står vi da mellom et par midler, som alle dekker symptomene vi har slått opp i repertoriet, kan én mulig måte å differensiere være å prioritere midlene med sterkest oppføring (fet skrift) over de andre
 • Videre, under absent-minded rubrikken, ser vi at det følger noen under-rubrikker:
  • Det starter med tidspunkter, og de indikerte midlene - dette er i følge hierarkiet jeg har nevnt
  • Deretter følger flere under-rubrikker alfabetisk, med indikerte midler
   • F.eks. leser vi underrubrikken writing, while som: Mind; Absent-minded while writing (= mentalt; fraværende når skriver), med Magnesium carbonicum (Mag-c) som eneste indikerte middel. Vi kan se av innrykkene i margen at disse hører sammen
  • Oppbyggingen virker kanskje litt rar, men poenget er å gjøre det så lett som mulig å slå opp symptomer:
   • Hvis jeg vil slå opp symptomet til min pasient som er distré, særlig når hun har mensen;
   • Da finner jeg først Absent-minded, og leter meg frem til underrubrikken som har mensen (menses) i seg
   • Det er lettere enn å lete meg frem til i løpet av (during) først, for så å lete meg frem til mensen
   • Dette blir veldig tydelig når vi skal lete i repertorier som har mange flere rubrikker, og mange flere midler oppført ved hver enkelt rubrikk!

 

Sidene i dette repertoriet føles like tynne som sidene i bibelen. På en måte er jo dette en homeopati-bibel, med mulighet til å finne frem til velindikerte midler for symptomene

 

Nå har jo jeg et digitalt samle-repertorie! Dette inneholder flere digitaliserte repertorier, med flere rubrikker - og mange flere midler. Det fine med det er at jeg enkelt kan søke meg frem til rubrikkene jeg trenger!

Hvis du ser øverst i høyre kolonne på bildet over (fra Kent sitt repertorie), der det står Absorbed (oppslukt), så er det 6 underrubrikker.

Hvis du ser på bildet under, fra mitt digitale repertorie, så har vi 23 underrubrikker av Absorbed - før vi finner rubrikker der absorbed er med som en underrubrikk (fordi jeg søkte etter alle rubrikker som inneholder "absorb").

Og mens det ikke er listet opp noen midler i hovedrubrikken absorbed i Kent sitt repertorie (slik det er listet opp mange midler etter Absent-minded, før underrubrikkene), så er det i det oppdaterte digitale repertoriet mitt 165 midler - før vi går videre til underrubrikker.

Det har altså blitt kartlagt ganske mange flere midler indikerte ved Absorbed siden Kent sin levetid!

 

Hvis du leser om homeopati på internett eller i bøker, vil du møte på begrepet polycrest-midler (jeg har ikke funnet noe godt ord på norsk for dette - har du noen forslag?).

Så, hva er polycrests (polycrest-midler)?  Jo, det er rett og slett de homeopatimedisinene som er mest brukt: hvorav mange av dem har blitt benyttet som homeopatimidler siden homeopatiens begynnelse - og mange av dem har også blitt benyttet som naturmedisiner i lang tid før det (selve substansen).

Polycrestene har et bredt kartlagt nedslagsfelt: fordi vi vet så mye om dem, og fordi deres bruk har blitt erfart klinisk gjennom århundrer.

Samtidig samsvarer flere av polycrestenes medisinbilder med det vi kan se på som "vanlige sykdommer" og "vanlige symptomer", slik at de passer for mange - ved flere lidelser.

 

I dette repertoriet, som Kent utarbeidet i sin levetid, er det ikke like mange homeopatimedisiner som vi har i dagens repertorier - men det er mange polycrest-midler: med brede nedslagsfelt

Som hobby-homeopat trenger du ikke en tjukk bok med like mange midler og rubrikker som det vi ser i disse bildene.

Dersom du en gang i fremtiden, etter å ha blitt fortrolig med de vanligste homeopatimedisinene for hjemmebruk, ønsker å ta det videre; så kan du be meg om tips til repertorier og oppslagsverk, eller sjekke ut ressurs som omhandler dette.

Blant annet finnes det et repertorie på internett, Complete Dynamics, som du kan teste ut fullversjonen av helt gratis i 30 dager - for så å vurdere om du ønsker å bruke en noe mer begrenset gratisversjon; eller om du vil betale for lisens.

Men Complete Dynamics er på engelsk: jeg har ikke funnet noen norske repertorier. Hvis du vet om noen, så tips meg gjerne!

 

Repertoriet du får av meg

Symptomoppslagsverket du får av meg er på norsk. Det inneholder rubrikker som er beregnet på hjemmebruk/mindre omfattende bruk av homeopati enn med et større repertorie og flere homeopatimedisiner.

Ellers er det bygget opp på samme måte som repertoriene jeg viste deg over: med alfabetisk sortering av rubrikkene, med de indikerte midlene oppført alfabetisk ved de respektive rubrikkene og eller underrubrikkene.

Hvis du synes det er vanskelig å bruke symptomoppslagsverket, så si i fra til meg! Da kan jeg samle spørsmål og ønsker om nøyere beskrivelse i en hjelpevideo e.l.

Repertoriet er broen mellom symptomene du har i kasusen du jobber med, og aktuelle midler i Materia Medica

Repertoriet ditt

Dette er et mange-siders dokument, som jeg anbefaler at du laster ned og eventuelt skriver ut:

Du kan binde det inn som et eget hefte, eller ha det i hobby-homeopat permen eller mappen din - sammen med alle de andre oppslagsverkene dine.

Det fine med pdf-filen, når du har den lagret på enheten din, er at du enkelt kan søke i dokumentet etter rubrikker og underrubrikker! Da navigerer du raskt frem til symptomene du trenger.

De siste to sidene utgjør en innholdfortegnelse hvor du kan klikke på symptomene for å komme direkte til dem der de er oppført i dokumentet

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned [948.67 KB]

Skjema repertorisering

Her får du et skjema jeg har laget, for repertorisering. Alle homeopatimedisinene som er med i repertoriet er også opplistet på dette skjemaet: slik at du kan markere de midlene som er aktuelle for symptomene du skal velge middel for.

Merk: repertoriet og skjemaet har dermed et avgrenset virkeområde, i at det kan være jeg presenterer homeopatimedisiner på denne plattformen som ikke er oppført i repertoriet! Dette fordi jeg måtte sette en strek et sted.

Derfor er det også fint å ta en titt på helseplagene jeg presenterer, i tilfelle det er midler du i tillegg kan ha i bakhodet dersom de du repertoriserer deg frem til viser seg å ikke gi respons hos den som er syk.

Skjemaet bruker du som følger:

På skjemaet finner du plass til å notere ned i alt 12 symptomer.

Følg veiledningen du finner i ressursen velge et homeopatimiddel for hjelp til hvordan du skal velge ut de tydeligste - og viktigste - karakteristikkene ved tilstanden du skal gi homeopati for.

Finn frem til symptomene og karakteristikkene i repertoriet ditt, og kryss av på skjemaet de homeopatimedisinene som er oppført ved de aktuelle rubrikkene

Når du har slått opp alle symptomene du har valgt ut kan du legge sammen forekomsten til de ulike midlene som stod oppført ved rubrikkene.

De homeopatimedisinene som har hyppigst forekomst er dermed mest indikert for symptombildet samlet sett, og verdt å ta en nærmere titt på i materia medica!

Sjekk gjerne også de respektive helseplagene om det er flere midler du burde vurdere

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned [28.81 KB]

Oppsummering

Da har du det du trenger for å kunne repertorisere

Øvelse gjør mester: forsøk noen ganger, så blir det mer intuitivt etterhvert. Hvis du synes det er vanskelig, og eller synes veiledningen fra meg er mangelfull på noe vis; si i fra til meg!

Ellers er det overlapp mellom flere av ressursene i kategorien bruke homeopati selv, så sjekk gjerne om det er noen her du bør ta en nærmere titt på også: