Repertorie → materia medica

Helseplage → materia medica

Egenerfaring

Her finner du informasjon om kilder jeg benytter

Når du har kartlagt symptombildet til den som er syk, er neste trinn å finne frem til aktuelle homeopatimidler: de som passer best og er indikert at symptomene du står overfor.

Denne prosessen er todelt: det innebærer å slå opp symptomene i repertoriet, og eller slå opp på aktuelle helseplager; for så å lese om de indikerte homeopatimedisinene i litteraturen – materia medica (MM).

Ved å følge intuisjonen og stole på magefølelsen, kan vi oppnå mye i valg av homeopatimedisin. Vi kaller ofte homeopatien for en kunst – og ved å bruke dine kreative evner til å forstå homeopatimidlene, kan du utøve denne kunsten stadig bedre

Utfordringen er at vi alle opplever lidelser høyst individuelt: så det er ikke ett middel for én lidelse; men det flotte er at vi kan gi naturlige homeopatimedisiner som passer godt med det kroppen signaliserer behov for!

De to prosedyrene kan gjøres i varierende rekkefølge – og av og til holder det med kun MM:

 • Hvis du har noen spesifikke midler i tankene, eller har slått opp i dine oversikter over ulike helseplager, så kan du gå rett til MM for å lese om midlene som er indikerte ved den spesifikke lidelsen
 • Hvis du har erfaring med et middel som har fungert godt tidligere for den som er syk, og symptomenes karakteristikker/det generelle symptombildet passer, så kan du forsøke dette samme middelet først
 • Etter å ha forsøkt overnevnte kan du gå til repertoriet ditt og se om det er andre midler som også passer godt: for å ha neste middel klart, dersom det første ikke gir lindring
 • Om du ikke har noen god kandidat etter å ha sett i oversikten over helseplager; eller du uansett ønsker å få oversikt over indikerte midler først; så kan du starte med å slå opp symptomene i repertoriet, før du deretter differensierer mellom dem (vurderer dem opp mot hverandre) for å velge det som virker å passe best

Repertoriet er uvurderlig, da det er umulig å huske utenat alle de ulike midlene som er indikert ved hvert enkelt symptom. I tillegg gir denne symptomindeksen oss et alfabetisk oppslagsverk over symptomer fra MM, som gir oss mulighet for kryssreferanser: så vi får dannet oss et bilde av hvilke midler som passer for symptomene, samlet sett.

Homeopater har avanserte dataprogrammer i tillegg til (tjukke) bøker og oppslagsverk: fulle av informasjon om de tusenvis av homeopatimidler som finnes, og hvilke symptomer de har vist seg nyttige for gjennom de homeopatiske prøvingene og i klinisk praksis. For hobby-homeopati holder det med enklere oppslagsverk, og et mindre omfattende repertorium: symptomoppslagsverket som jeg tilbyr på denne plattformen.

Jeg vet det kanskje virker komplisert akkurat nå: men jeg lover deg at det blir lekende lett når du har øvd deg på å slå opp i det noen ganger

Du kan velge å starte med en full repertorisering. Dette er alltid nyttig, og gir deg en god oversikt over midler som bør vurderes: ofte kan vi også finne indikerte midler som vi ikke har tenkt på i det hele tatt i forbindelse med helseplagen!

Det går også an, som et første skritt, å bruke repertoriet for å søke etter det mest indikerte middelet: når du har kommet dit hen at du kjenner en del midler godt, og har prøvd deg på hjemme-bruk av homeopati noen ganger.

Hvis det for eksempel er snakk om stiv nakke, så kan du åpne repertorie-dokumentet ditt og taste inn stiv nakke i søkefeltet - eller finne det i innholdsfortegnelsen;

Midlene som står oppført, og de som står oppført i under-rubrikkene, kan gi deg en snarvei til midler du kan se nærmere på:

 • For stiv nakke har vi Calc-c, Clac-p og Rhus-t i rubrikken stiv nakke
 • I under-rubrikken stiv nakke; voksne ser vi at Calc-p særlig er indikert hvis det er en voksen som har stiv nakke
 • Men hvis den stive nakken har kommet etter å ha blitt kald, vil vi sjekke ut Rhus-t; og hvis det har kommet etter løft eller trekk vil vi sjekke ut henholdsvis Calc-c og Calc-p i tillegg til Rhus-t

Hvis du har slått opp på helseplagen stiv nakke, og valgt et middel basert på det du leser om de aktuelle midlene i MM, så kan du bruke repertoriet som en sjekk:

 • La oss si at den som har stiv nakke merker at det blir verre i fuktig vær, og også har smerter i nakken
 • Vi slår opp i repertoriet under leddsmerter, og finner leddsmerter; smerter; nakke med Caust oppført som eneste middel
 • Videre finner vi, under leddsmerter; medfølgende; stivhet både Caust og Rhus-t
 • Når vi leter videre blant under-rubrikkene, og kommer til leddsmerter; verre; vær, fuktig finner vi Rhus-t oppført

Så, hva gjør vi da? Jo, vi leser om både Caust og Rhus-t i MM, og velger til slutt det middelet vi mener passer best med symptombilde den som har stiv nakke.

Dersom middelet vi velger ikke frembringer lindring, så har vi allerede en formening om middel/midler vi kan forsøke videre.

Materia Medica inneholder symptombildene til hvert enkelt middel, slik de har blitt kartlagt gjennom de homeopatiske prøvingene – og bekreftende kliniske erfaringer som stadig blir rapportert inn.

Noen homeopatimedisiner har vi utfyllende informasjon om, da de har blitt brukt lenge og er velkjente for sine virkeområder. Medisinbildene jeg kommer til å presentere for deg faller (stort sett) inn under denne kategorien.

Andre homeopati-medisinbilder er "små": det kan være begrenset informasjon om dem, da de ikke har blitt brukt like mye – eller prøvingene ikke har gitt like bugnende informasjon. Nye homeopatimedisiner (det blir stadig gjennomført prøvinger av substanser som hittil ikke har blitt benyttet) kommer stadig til: men jeg vil kun presentere deg for velkjente/vanlige homeopatimedisiner for enklere lidelser.

Det er et mylder av planter og substanser i naturen. De tusener av homeopatimedisiner som er kartlagt så langt utgjør kun en brøkdel av disse

Hvert medisinbilde i MM presenterer keynotes: sterkt prominente symptomer for det enkelte middelet - nøkkelord. Hovedtrekkene til middelet blir til sammen et mønster – en rød tråd – som homeopater bruker når de skal matche dette med mønsteret/den røde tråden i symptombildene og sensitiviteter hos de som er syke.

Disse vil nok også du bli kjent med hos de ulike midlene jeg skal vise deg: det er særlig nøkkel-symptomene du blir presentert for

Mindre prominente symptomer bruker vi gjerne som bekreftende trekk, når de korresponderer godt med symptombildet til den enkelte.

Hvis du eller noen i familien din drar på seg en lidelse, for eksempel matforgiftning, kan du raskt slå opp i Matforgiftning og ta en titt på midlene som står oppført her.

Du merker deg de midlene som du synes er verdt å se nøyere på, og slår opp i MM:

Her sjekker du ut de andre karakteristikkene ved midlene du har pekt deg ut i oversikten over helseplagen, og vurderer om det er flere som passer til den som har blitt syk.

Middelet som passer best overens med sinnstilstanden, fremtoningen og de fysiske symptomene er det du burde forsøke først.

La oss si at du har en formening om et par midler som du vet ofte er indikerte ved f.eks. matforgiftning:

Da kan du finne frem til middelet/midlene i MM, og vurdere om de passer såpass godt at du vil forsøke et av dem med én gang.

Men, for å være på den sikre siden, kan du - før du gir et middel - slå opp matforgiftning i helseplagedelen: er det andre midler som står oppført med omtrent de samme symptomene? Da bør du sjekke ut disse også!

Å bli fortrolig med hjemme-foreskriving er en prosess! Prøv ut ulike tilnærminger ettersom du lærer midler å kjenne, og finn den fremgangsmåten som passer for deg

Velge ett middel

Selv om du kanskje synes at det er flere midler som virker passende, og blir fristet av å gi dem på én gang, så skal du kun gi ett middel av gangen. Det er også slik homeopater som praktiserer såkalt klassisk homeopati opererer: for å kunne vite nøyaktig hvilket homeopatimiddel som gir hvilken effekt.

(Det eneste unntaket er om du finner homeopatiske prøvinger av kombinasjonsmidler; utenom dette så kan vi ikke vite sikkert hva flere midler på én gang produserer av responser. Jeg dekker ikke kombinasjonsmidler på denne plattformen.)

Å finne det ene middelet som passer best i hvert tilfelle er den vanskeligste delen. Det kan i noen tilfeller kreve mye arbeid, og noe prøve-og-feile-pågangsmot! Men når du har forsøkt deg flere ganger vil du bli stadig mer fortrolig med prosessen, og bli mer selvsikker i valg av middel.

Når du har fått kartlagt alle symptomene og funnet et middel som treffer blink, vil du også få bukt med kjernen i ubalansene som kroppen dermed får hjelp til å hamle opp med: ved den tilførte homeopatiske stimulusen

Det er ikke til å stikke under en stol at noen tilfeller er lettere å foreskrive ved enn andre. Av og til er symptomene klinkende klare, og leder deg til et velegnet middel med én gang: andre ganger krever det tålmodighet å finne frem til middelet som gir etterlengtet lindring.

I tillegg er vi forskjellige som personer: noen er sensitive overfor stimulusen fra homeopatimiddelet, andre krever hyppigere repetisjoner; noen er bevisst fornemmelser og endringer i egen kropp og klarer å formidle disse med letthet, andre har vanskeligheter med å uttrykke endringene og symptomene de opplever ved sykdom.

Guide: velge homeopatimiddel

 1. Kartlegg symptomene i en anamnese – så fullstendig som mulig
 2. Slå opp de tydeligste og klareste symptomene i repertoriet
 3. Les om de ulike indikerte homeopatimedisinene for symptombildet
 4. Velg ut ett middel å starte med

Her er en kortfattet guide jeg har laget, som du kan laste ned (og skrive ut):

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Last ned [162.92 KB]

Begrensinger

Jeg har sagt det før, men vil presisere det igjen:

Det finnes tusenvis av homeopatimedisiner!

Det er en meget god sjanse for at midlene i MM på denne kursplattformen, som du også finner igjen i de ulike helseplagene, vil gjøre susen for de plagene som dukker opp hos deg og dine kjære.

Men det kan også skje at det er et helt annet middel, som ikke er dekket her, som passer bedre for akkurat deg eller en av dine nærmeste i noen tilfeller!

Det er naturlig nok ikke hensiktsmessig å dekke alle homeopatimidler på dette nettstedet: det ville vært en kolossal jobb for meg, og blitt overveldende for en hobby-homeopat.

I tillegg krever det mer kunnskap (og utdannelse) å differensiere mellom flere homeopatimedisiner, med mer omfattende MM å forholde seg til.

For det er mye mer informasjon om hvert middel, og mye sammenfallende informasjon om mange av midlene. I tillegg er det ikke alle midler vi vet like mye om (enda), slik at vi benytter andre typer verktøy/modeller for å lande på disse som gode valg.

Programvaren jeg jobber med i det daglige, et svært omfattende repertorie og et stort søkbart bibliotek av Materia Medica, kostet meg godt over 20 000 kr å investere i: så dette blir i overkant voldsomt for hobby-homeopati.

 

Gjør ditt beste, men husk -

Det er ikke din feil at du ikke finner frem til riktig middel, hvis det viser seg at det beste middelet for deg/din kjære ikke er inkludert på plattformen.

Du kan være en super-dyktig hobby-homeopat, men komme til kort når kroppen signaliserer behov for mindre vanlige midler.

Det fine da er at du kan få hjelp av homeopaten din når du mener du har forsøkt de best indikerte midlene uten hell: og at det middelet dere lander på da blir en del av husapoteket ditt -

Ofte ser vi at samme person trenger samme middelet i flere ulike lidelser. Så når homeopaten din har hjulpet deg å finne et middel, og dere ser at dette resonnerer godt med den som er syk: be om å få tilsendt mer utfyllende informasjon om middelets Materia Medica/kilder du kan oppsøke for å finne ut mer om middelet selv;

Da har du plutselig enda et nyttig middel i verktøykassa, for deg og dine kjære.

Ikke fortvil om midlene i kurset ikke hjelper i enkelte tilfeller: da har du faktisk en gylden mulighet til å utvide skattekista di med én juvel til, spesifikk for deg/ditt familiemedlem

Forvirrende?

Jeg kan skjønne at det blir mye å holde oversikt over! Særlig hvis du ikke har vært borti dette før.

Men jeg kan love at det blir lettere, og mer intuitivt, for hver gang du prøver deg!

Grunnen til at jeg presiserer ulike fremgangsmåter, som jo ikke nødvendigvis kan kalles for helt konsise oppskrifter, er at du kommer til å finne en taktikk som passer for deg og magefølelsen din:

 • Noen foretrekker å starte med en repertorisering hver gang
 • Noen foretrekker å slå opp i helseplagene først hver gang
 • Noen foretrekker å sjekke ut midler de kjenner og har en formening om at kan passe
 • Og, de aller fleste, vil velge ulike strategier i ulike tilfeller!

Alle tilnærmingene er helt innafor, så lenge middelet du velger passer godt overens med symptombildet til den som er syk.

Når du har valgt deg ut ett homeopatimiddel som passer godt til symptombildet, så er det på tide å vurdere dosering: